Klaargemaakte havermout in glazen bokaal met stukjes verse appel, pindakaas en kaneelpoeder. Er ligt ook een appeltak met appel op de foto, een Golden van bij ons...

Zo kan je hard fruit sneller laten rijpen

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Je hebt net vijf peren gekocht die nog te hard zijn om op te eten maar je hebt geen zin om lang te wachten. Wat doe je dan? Ga je naar de peren zitten staren in de hoop dat ze sneller rijp worden? Nee, natuurlijk niet! Je gebruikt onze food hacks om je fruit sneller te laten rijpen. Zo geniet je in geen tijd van je lievelingsfruit.

Tip 1: stop het fruit in een papieren zak

Dit heb je je grootmoeder vroeger misschien al eens horen vertellen. En, wat blijkt? Oma heeft gelijk. Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo’n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen.

Wil je dat het nog sneller gaat? Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces.

Opgelet: zorg ervoor dat je een papieren zak gebruikt, geen plastieken. Een plastic zak heeft een verstikkend effect waardoor je fruit niet meer kan ‘ademen’. Deze truc werkt ook enkel bij fruit dat gevoelig is voor het gas, zoals appelen en peren. Ook bij tomaten en komkommers werkt het. Op klein fruit zoals aardbeien en frambozen werkt het niet.

Appelen en peren

Tip 2: maak deuken en krasjes

Een andere manier om je fruit sneller te laten rijpen is om het een beetje te beschadigen door het lichtjes te kneuzen. Rond de wonde gaat het fruit dan een stof produceren die de vrucht aanzet om sneller te rijpen. Maar dan heb je natuurlijk wel gekneusd fruit, en dat is niet zo leuk.

Houd gekneusde exemplaren ook zeker uit te buurt van fruit dat rijp genoeg is want dat zullen ze anders nog meer laten rijpen.

Tip 3: leg je fruit in de zon

Door je fruit even te laten zonnebaden zal het ook sneller rijp worden. Maar pas op: laat het niet te lang in de zon liggen want in de zon wordt het al snel rot.

Bonustip: voor elk stuk fruit, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Fruit kan je ook recht van bij de boer kopen. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Deel jouw tips met ons

Kende je deze tips al? Of ken je er nog andere die helpen om je fruit sneller te laten rijpen? Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram en post een foto of video met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.