Roerei met tomatensalsa

Waarom een ontbijt met groenten een goed idee is

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Volgens de algemene voedingsaanbevelingen eten we best zo’n 300 g groenten per dag. Dat je groenten kan eten bij de lunch of het avondeten, verrast wellicht niemand. Maar dat het ontbijt een makkelijke manier is om je groenteconsumptie op te krikken, is voor velen wél verrassend. ‘Goed begonnen is half gewonnen’ wordt weleens gezegd en dat is helemaal waar voor wie ook groenten bij het ontbijt neemt. En daar zijn verschillende redenen én manieren voor.

Pancakes met wortel en courgette

Makkelijk aan je dagelijkse portie groenten

Wie het moeilijk vindt om de aanbevolen hoeveelheid van 300 gram groenten in één keer te eten, kan zijn groenteportie spreiden over de dag. Je hoeft hiervoor zelfs niet te wachten tot de middag of de avond. Wie de dag begint met groenten bij het ontbijt, start al met voorsprong op zijn aanbevolen dagelijkse portie groenten. Een portie van bijvoorbeeld 100 g groenten (bv. 6 schijfjes tomaat, 8 kerstomaten, 1 wortel) bij het ontbijt betekent nog maar 2 porties van 100 g groenten te gaan. Die porties kan je later doorheen de dag nemen bij de lunch, als tussendoortje of bij de warme maaltijd. Afvinken maar en klaar!

Van groente-toets tot groente-rijk

Groenten bij het ontbijt betekent niet dat je ontbijt alleen maar uit groenten moet bestaan. Een ontbijt met groenten kan op veel manieren worden ingevuld. Van een ontbijt met een groente-toets – alle beetjes helpen en vele kleintjes maken groot - tot een ontbijt waarin groenten de hoofdrol spelen. Een ontbijt met groenten samenstellen is kinderspel:

  • Stukjes paprika, tomaat en champignons toevoegen aan een omelet;
  • Geraspte wortel en kaneel toevoegen aan je overnight oats;
  • Geroosterde pompoenpuree mengen met havervlokken en afbakken in de oven voor een zelfgemaakte granola met groenten;
  • Schijfjes radijs of komkommer op je boterham met plattekaas leggen;
  • Een snede brood besmeren met een (zelfgemaakte) spread van groenten naar keuze;
  • Groene groenten mixen tot een groene smoothie voor een drankje bij je ontbijt.

Een goed ontbijt bevat naast groenten (en fruit) ook nog andere voedingsmiddelen zoals een volkoren graanproduct en een melkproduct.

Cocotte-eitje met brocolli en kastanjechampignons

Een ontbijt met groenten kleurt je dag

Groenten geven kleur. Een kleurrijk ontbijt ziet er niet alleen smakelijker uit maar levert ook een divers pallet aan gezonde voedingsstoffen. Wie kiest voor een breed kleurenspectrum in groenten (en fruit) krijgt niet alleen een gezonde portie vitaminen, mineralen en vezels binnen maar geniet ook van een gezonde mix van bioactieve stoffen.

Groenten bij het ontbijt voor minder suiker en vet

Groenten kunnen prima als hartig of zoet beleg op een boterham. Een spread op basis van courgette of bloemkool of gegrilde groenten is lekker hartig. Wie houdt van zoet kan kiezen voor pompoen of wortel. Wie vet- en/of suikerrijk beleg op de boterham inruilt voor beleg op basis van groenten, krijgt niet alleen meer groenten binnen maar ook minder toegevoegde suikers en vet.

Wist je bovendien dat groenten ook prima passen in een ontbijt met yoghurt? Geroosterde pompoen voor wie houdt van ‘pumpkin pie’, geraspte wortel voor de worteltaartfans of rode biet voor wie houdt van roze. Door groenten te gebruiken als smaakmaker heb je minder suiker en room nodig om je ontbijt met yoghurt op verschillende manieren verder op smaak te brengen. Als dat geen win-win is!

Spread van rode biet en verse geitenkaas

Minder voedselverspilling met meer groente(restjes) bij het ontbijt

Het ontbijt is een ideaal moment om de groenterestjes van de vorige dag te benutten. Gooi ze dus niet meteen weg. Met enige creativiteit kan je er een heerlijk groenteontbijt mee op tafel toveren. Wat dacht je van eimuffins met spinazie en kerstomaten? Of een gebakken eitje met roomkaas en een restje boerenkool?

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alle ingrediënten in onze recepten, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij een hoeve, op de boerenmarkt of een buurderij in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

Ken jij nog tips om groenten toe te voegen aan het ontbijt? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.