Zeeduivel met groenten

Is visolie even goed als gewone vis?

Voedingsinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Een tot twee keer per week vis of schaal- en schelpdieren eten is een gezonde gewoonte. Vis levert belangrijke voedingsstoffen, waaronder ook omega 3-visvetzuren. Voor wie geen vis en schaal- en schelpdieren eet of lust, lijkt visolie een goede oplossing. Maar kan zo’n visoliecapsule een portie gewone vis vervangen?

Waarom is vis eten zo belangrijk?

Vis draagt bij tot de inname van omega 3-visvetzuren, ook bekend als EPA en DHA of visolie. De Hoge Gezondheidsraad van België stelt dat we gemiddeld 250 tot 500 mg EPA plus DHA per dag moeten innemen voor een normale werking van onze hersenen en een goed gezichtsvermogen maar ook voor onze hart- en bloedvaten. Zeker ook tijdens de zwangerschap. Voldoende omega 3-visvetzuren innemen biedt niet alleen voordeel voor de moeder maar ook voor de ontwikkeling van de baby.

De inname gebeurt best via de voeding met onder meer een tot twee keer per week vis op het menu. Vette vissoorten, zoals makreel en haring, zijn onze voornaamste voedingsbron van omega 3-visvetzuren. Meer magere vissoorten zoals pladijs, tong, wijting en griet bevatten er minder van maar zijn ook nog goede voedingsbronnen van visvetzuren. Magere vissoorten bieden veel variatie, zijn lichter verteerbaar en brengen minder calorieën aan.

Schelvis op de barbecue

Kan je vis vervangen door een supplement van visolie?

Wie geen vis en schaal- en schelpdieren eet of lust, kan omega 3-visvetzuren EPA en DHA halen uit supplementen van visolie en/of voedingsmiddelen die met EPA en DHA zijn verrijkt (bv. bepaalde soorten vlees en eieren, zuivelproducten en smeer- en bereidingsvet). Maar daarmee is de kous nog niet af. Vis levert samen met omega 3-visvetzuren ook andere waardevolle voedingsstoffen, waaronder hoogwaardige eiwitten, vitaminen B3, B6 en B12, vitamine D, selenium en jodium. Zij kunnen ook een gunstige rol spelen en mee de gezondheidseffecten van vis bepalen, die verder reiken dan alleen het effect van EPA en DHA. Vis valt dus niet zomaar te imiteren of 1 op 1 vervangen is door een ander product of een supplement. Voedingssupplementen kunnen waar nodig tekorten helpen tegengaan maar zij kunnen op zich nooit gezonde voedingsgewoonten vervangen of ongezonde gewoonten compenseren. Supplementen zijn bovendien relatief duur.

Supplementen van omega 3-vetzuren: een zee van verschil

Er zijn verschillende soorten omega 3-supplementen op de markt, bijvoorbeeld levertraan, diverse capsules met visolie en algenolie. Het gehalte en type omega 3-vetzuren in deze producten kan sterk variëren naargelang het product. Sommige producten zijn rijk aan het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur (ALA), eveneens belangrijk voor ons lichaam. Het lichaam kan EPA en DHA aanmaken uit ALA maar dat proces is beperkt en levert dus te weinig EPA en DHA op. We moeten daarom naast voldoende ALA ook voldoende EPA en DHA innemen. Check dus altijd het etiket.

Heeft het zin om extra omega 3-visvetzuren te nemen?

Of extra omega 3-visvetzuren of visolie innemen via supplementen gezonde mensen kan helpen tegen onder meer de ontwikkeling van kanker, cognitieve stoornissen zoals Alzheimer en reuma is nog onzeker en moet verder worden onderzocht. Wat wel zeker is, is dat te hoge supplementdosissen schadelijke neveneffecten of interacties met medicatie kunnen vertonen. Supplementen mogen daarom enkel in overleg met de arts worden genomen. Met een tot twee keer per week een portie vis uit de winkel ben je zeker van de kwaliteit en de dosis voedingstoffen en visvetzuren die je binnenkrijgt.

Nog vragen of suggesties? Laat het ons weten via Facebook, X of Instagram met #lekkervanbijons! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

 

In samenwerking met NICE

Het kenniscentrum voedingsinformatie NICE biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie op maat van voedings- en gezondheidsprofessionals en geeft duiding bij actuele trends en inzichten rond voeding en gezondheid.