Velden © 't Kleinhof

Biovlees uit Limburg: bij ’t Kleinhof is de cirkel rond

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Het Haspengouwse Vechmaal heeft een lange landbouwtraditie en ligt dan ook pittoresk verstopt tussen de velden. Op de plek waar vroeger de boerderij van Gerts grootouders stond, staat vandaag het zelfgebouwde woonhuis van Gert en Liesbeth. Achter die bakstenen ontmoeten we echter veel meer bewoners dan het sympathieke koppel en hun drie kinderen. Zo ontdekken we niet alleen de speelse hond en kat, maar ook een varkensstal met biggetjes van één dag oud en een aantal zoemende bijenkorven. De statige moestuin en de aardappel- en eierautomaat laten niets meer aan het toeval over: hier wordt geboerd!

Gert en Liesbeth van bioboerderij 't Kleinhof

Een (stevig) uit de hand gelopen hobby

’t Kleinhof, een biologisch landbouwbedrijf heeft zijn bestaan te danken aan een cocktail van familietraditie en een stevige portie dadendrang. Uit overtuiging begonnen ze te bouwen aan hun zelfvoorzienend project. Wat als een soort hobby begon, vulde al snel elke vrije minuut op. Vandaag profiteren niet alleen het gezin van Gert en Liesbeth, maar ook vele mensen uit de regio van de kwaliteitsproducten van ’t Kleinhof: varkens- en rundvlees, aardappelen, zelfgemalen meel en eieren. De volgende stap is nu voor Gert en Liesbeth om een relatief kleine stal te bouwen voor de koeien en opslag van veevoeder. “Helaas moet het plan tijdelijk opgeborgen worden”, vertelt Gert. “De wetgeving is op dit moment nog erg gericht op grote bedrijven en het is moeilijk om als klein landbouwbedrijf de nodige (bouw)vergunningen te krijgen.” Dat belet hen echter niet om verder te timmeren aan hun bedrijf volgens hun eigen filosofie.

De cirkel moet rond zijn

Liesbeth benadrukt hoeveel belang ze eraan hechten dat ze de natuurlijke cyclus kunnen rondmaken. We starten de rondleiding in de tuin en krijgen als eerste enkele bijenkasten te zien, want “zonder bijen geen fruit. Bijen zijn niet alleen fascinerende wezens, ze zorgen voor de bevruchting van heel wat bloemen en planten en zijn zo dus rechtstreeks verantwoordelijk voor een deel van de groenten en het fruit dat we telen en eten.” Bij ’t Kleinhof zijn de groenten en fruit vooralsnog voor eigen gebruik.

Kippen en koeien leven in harmonie

“Wat we hier produceren moet naar onszelf of de dieren gaan of moet in beperkte mate lokaal verkocht worden.” De boerderij is in totaal zo’n 15 hectare groot maar dat areaal is verdeeld in allemaal kleine lapjes grond die in een straal van 2 kilometer rond hun huis ligt.

Als we op een van de landbouwgronden aankomen krijgen we meteen een goede indruk van de filosofie van ‘t Kleinhof. Op de ene helft van de weide staan twee koeien samen met hun pasgeboren kalveren te grazen in kniehoog gras. Op de andere helft van de weide staat een door Gert zelfgemaakte, verplaatsbare kippenstal op zonne-energie, met zo’n 80 kippen.

Gert legt uit dat deze formule een win-win situatie teweeg brengt: “Eens de koeien het lange gras van de weide hebben opgegeten, worden de kippen op het overgebleven kortere gras losgelaten. Ze scharrelen insecten, kruiden en grassen bij elkaar, waardoor ze kunnen genieten van een zeer gevarieerd dieet.” Bovendien verspreiden ze de koeienmest over de bodem. Zo blijft ook de bodem optimaal bemest.

Rund in de weide

Een gevarieerd dieet en vrije bewegingsruimte zorgt voor de ultieme smaak

Door de dieren op regelmatige basis te verplaatsen naar een ander lapje grond, krijgen ze een zeer afwisselend en gevarieerd dieet binnen. Zowel de kippen, de varkens als de koeien krijgen de tijd om te groeien en te bewegen. Dat heeft enorme impact op de smaak van het vlees van de dieren. “We moeten bewuster omgaan met vlees,” zegt Liesbeth. Klanten kiezen weloverwogen voor vlees van ’t Kleinhof. Ze komen op gezette tijdstippen een vleespakket oppikken. Dat kan overigens enkel op afspraak, want er zijn pas pakketjes beschikbaar als de dieren groot genoeg zijn en ze voldoende tijd hebben kunnen doorbrengen op de wei.

Het belang van het biolabel

Hoewel mensen de vleespakketten vooral kiezen omwille van smaak, besloten Gert en Liesbeth toch ook de erkenning als bioboer te behalen. Alle activiteiten, op de varkens na, zijn biologisch gecertificeerd. Er komt heel wat papierwerk bij kijken, maar toch is het koppel tevreden met die stap. Het stelt hen in staat hun producten ook aan biozaken en restaurants in de streek te verkopen.

En – wie weet – is het wel een basis voor de volgende schaalvergroting van dit bijzondere Vechmaalse landbouwproject?

Meer weten over bio?

Op allesoverbio.be vind je nog meer artikels, biofiches en bioweetjes.

Ga jij ook graag aan de slag met bioproducten van bij ons? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

 

© beeld topbanner: ’t Kleinhof Vechmaal