Taartje met rood fruit - © beeld Julie Van Bogaert

Julie Van Bogaert: “Mijn leerkrachten zijn mijn inspiratie”

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Als we denken aan lekkers van bij ons, dan denken we in de eerste plaats aan groenten en fruit dat hier tijdens de seizoenen gekweekt wordt, aan Belgische kazen, vlees van bij de slager achter de hoek of vissen uit de Noordzee. Maar ook onze chocolade is een product om trots op te zijn, zeker als die dan nog eens gecombineerd wordt met fruit van hier.

Julie Van Bogaert

Maak kennis met de negentienjarige Julie Van Bogaert. Ze zit in haar laatste jaar brood- en banketbakkerij aan PIVA Antwerpen en hoopt binnenkort aan de slag te gaan bij een chocolatier of patissier. Ooit wil ze haar eigen zaak starten. Haar passie: het fijnere werk in de categorie brood- en banketbakkerij. Maak kennis met Julie Van Bogaert, een naam om te onthouden!

De PIVA, een leerschool voor jong keukentalent

Het stond in de sterren geschreven dat Julies toekomst in de horeca lag. Op haar 12 jaar al maakte Julie de keuze voor PIVA. Na een brede eerste graad ontdekte ze dat haar passie lag bij chocolade en desserts maken. Inmiddels zit ze in haar laatste jaar en krijgt ze elke week vier uur opleiding suiker, vier uur ijs maken, vier uur chocolade verwerken en vier uur patisserie. “Veel van mijn leerkrachten doen naast hun job als leerkracht nog iets anders. Vaak hebben ze nog een eigen zaak. Ze zijn mijn grote inspiratiebron. Zij helpen me steeds, voelen aan als ik niet goed in mijn vel zit en halen het beste in mij boven.”

Aandacht voor de seizoenen

Het zijn ook haar leerkrachten die Julie het belang van seizoensproducten bijbrachten. Zeker op de patisserieafdeling is dit een belangrijke succesfactor. Als er patisserie wordt bereid, gaat de school steevast kiezen voor seizoensfruit. “Het is een bewuste keuze want door met seizoensfruit te werken is de kwaliteit en smaak beter. Bovendien is de prijs van seizoensfruit lager dan fruit van buiten het seizoen.”

Taart met rood fruit en chocolade - © beeld Julie Van Bogaert

Laureaat Junior Gelato Chef

Tijdens de wedstrijd ‘Junior Gelato Chef’, waar Julie een zilveren medaille voor haar ijsbereiding in de wacht sleepte, dacht ze ‘out of the box’.  “Het gaat tijdens zo’n wedstrijd om smaakcombinaties. Als je zo’n wedstrijd wil winnen, weet je dat je niet moet afkomen met chocolade-ijs.”

Julie moest ter plaatse een bak van vijf liter ijs draaien en een liter afwerken voor de jury. Ze gaf haar ijs de naam ‘Asian Gold’, gemaakt op basis van koemelk met o.a. kokos, citroengras en cassisbessen. “Het was ook fijn om de tegenstanders bezig te zien. De winnaars maakten ijs met gestoofde peren en nootjes. Heel interessant. Door naar anderen te kijken word je zelf ook sterker.”

Ben jij, je dochter, zoon, neef of nicht ook gebeten door de bakkersmicrobe? Je kan je nu online inschrijven om volgend schooljaar te starten in PIVA.

Ken je nog heerlijke combinaties van gebak met seizoensfruit van bij ons? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

© beelden: Julie Van Bogaert