Spinazie

Spinazie maken: 5 ijzersterke tips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Popeye wist het al lang: spinazie is waanzinnig lekker! Verse spinazie, verwerkt in puree, als soep of zelfs in lasagne: met spinazie kan je in de keuken heel wat kanten op. Ontdek hieronder hoe je deze groene groente klaarmaakt en check onze lekkere recepten met spinazie.

Is spinazie een seizoensgroente?

Spinazie van bij ons is het hele jaar door verkrijgbaar. Wel verschillen de soorten afhankelijk van het seizoen. In de winter vind je vooral kleinbladige spinazie. Deze heeft sappige, fijne blaadjes en is ideaal om salades mee te maken. Grootbladige spinazie vind je daarentegen vooral in de zomer. Deze heeft grotere, meer stugge bladeren en wordt vooral gebruikt in warme gerechten.

Spinazie

Hoe spinazie maken? 5 mogelijke manieren

Spinazie is een zeer veelzijdige groente die je op verschillende manieren kan maken. Ga je koken met verse spinazie, was de blaadjes dan eerst grondig. Laat ze daarna uitlekken en je kan aan de slag. Hoe je spinazie juist kan maken, leggen we graag uit:

Verse spinazie koken

Na het schoonmaken leg je de spinazie in een ruime pan met weinig water en een snufje zout. Breng het geheel aan de kook en roer regelmatig om zodat alle blaadjes even gaar worden. Na 4 à 6 minuten kan je de spinazie afgieten met een vergiet.

Tip: spinazie slinkt heel hard, dus maak zeker genoeg! Zo’n 200 tot 300 gram spinazie per persoon is voldoende, voor salades reken je de helft. 

Spinazie wokken of roerbakken

Warm een scheut olie op in de wok of pan en voeg de spinazie in porties toe (zo kan je de blaadjes beter omscheppen wanneer ze nog niet geslonken zijn). Schep regelmatig om en na 3 à 4 minuten is de spinazie klaar.

Tip: spinazie bevat oxaalzuur waardoor je tanden ruw kunnen aanvoelen. Bij gekookte spinazie giet je deze stof weg met het kookvocht, maar bij gewokte spinazie blijft ze bewaard. Voeg eventueel een scheutje room toe aan de spinazie zodra de blaadjes geslonken zijn om dit gevoel te verzachten.

Probeer zeker eens dit recept voor quiche met steenbolk, spinazie en geitenkaas.

Quiche of lasagne maken met spinazie

Quiche of lasagne kan je met verse spinazie maken, maar ook de diepvriesvariant is hier perfect voor. Spinazie is erg lekker in combinatie met een tomatensausje of in een quiche met spekjes, blokjes ham of gehakt met ui en look. Stoof de spinazieblaadjes eerst aan en meng ze dan door de saus of vulling.

Spinaziesoep maken

Het wordt niet vaak gedaan, maar je kan perfect een lekkere soep maken met spinazie. Een topidee dus als je een originele soep wil serveren! Tip: roer een losgeklopt eitje door de kokende soep zodat je sliertjes krijgt en werk af met geraspte kaas.

Spinaziepuree maken

Je kan spinaziepuree maken op twee manieren. Ofwel laat je de spinazie eerst sudderen in een beetje olie en roer je hem dan door de puree, ofwel hak je verse spinazie fijn en roer je deze door de stoemp. Door de warmte van de aardappelen zal de spinazie lichtjes mee garen én heb je geen extra pan nodig om de groente te stoven.

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Van alle ingrediënten die in deze spinazierecepten gebruikt worden vind je in de winkel lekkere bioversies. Koop je je ingrediënten liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk dan hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Ga jij spinazie maken?

Ga jij een van onze recepten met spinazie uitproberen? Of heb je nog tips om (verse) spinazie te maken? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons! Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest. Smakelijk!