Asperge (groen)

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Naast de bekende witte asperges, bestaan er ook groene asperges. Deze soort is van dezelfde plant afkomstig maar de groeiwijze verschilt. Groene asperges zijn dunner dan de witte variant waardoor ze sneller gaar zijn. Nog een voordeel is dat je groene asperges niet moet schillen. 

Qualité

De kop moet vast en onbeschadigd zijn. Het onderste deel van de stengel mag niet houterig, hol of droog zijn. Groene asperges mogen niet vezelig zijn. Twijfel je aan de versheid? Wrijf de asperges tegen elkaar. Als ze een piepend geluid maken, is alles in orde.

Voorzie ongeveer 300 tot 350 gram per persoon.

Préparation

Breek de stengeluiteinden voorzichtig af.

De groene asperge heeft een dunnere schil, dus die hoef je niet noodzakelijk te schillen. Wil je hem toch schillen, leg de groene asperges dan eerst 30 minuten in koud water. Daarna gaat het makkelijker.

Asperges moet je, afhankelijk van de dikte, 8-10 minuten koken in gezouten water. Als ze naar de bodem zakken, zijn ze gaar. Laat de asperges daarna uitlekken op een keukendoek.

Je kan groene asperges ook klaarmaken in de oven of wokken in de pan.

Préservation

Asperges bewaar je het beste gewikkeld in een vochtige doek op een koele en donkere plek. Zo zijn ze een drietal dagen houdbaar. Wil je ze invriezen? Dat kan, maar dan moet je ze eerst even blancheren. Laat ze nadien afkoelen en vries bij voorkeur samen met het kookvocht in. Ingevroren kan je ze makkelijk negen maanden bewaren.