Horen koeien niet thuis in de wei?

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Boeren kiezen zelf of ze hun koeien op stal of in de wei houden. Toch worden koeien steeds vaker in de stal gehouden omwille van gezondheids- en milieuredenen.

Ten eerste hebben boeren meer controle op de leefomgeving van de koeien als ze in een stal staan: koeien ondergaan hittestress vanaf 20°C en houden niet van nattigheid. Die weerfactoren kunnen in een stal constant gehouden worden. In moderne stallen hebben koeien het bovendien heel goed: ze kunnen er vrij rondlopen, hebben matrassen om op te liggen tijdens het herkauwen, er zijn massageborstels en ze kunnen zich zelf aanbieden bij de melkrobots als hun uiers vol zijn en ze gemolken willen worden.

Daarnaast kunnen de koeien in de stal goed gevoederd worden. Het voedselrantsoen wordt aangepast aan de noden van de koeien, maar ook met het oog op een verdere reductie van de CO²-uitstoot van de koe. Aangepast voedsel zoals bierdraf in combinatie met koolzaadschroot vermindert de methaanuitstoot. In stallen zijn er bovendien minder risico’s op ziektes.

Tot slot kan ook de gronddruk - de druk die wordt uitgeoefend door constructies in de grond - gecontroleerd worden en in evenwicht blijven. Koeien in de wei houden, zorgt ervoor dat er meer grond rond de boerderij nodig is. Koeien verplaatsen naar weides die verderop liggen, is in praktijk zeer moeilijk en soms zelfs onhaalbaar. Iedere koe moet minstens twee keer per dag gemolken worden: de afstand tussen weide en stal mag dus niet te groot zijn.

 

Bekijk alle veelgestelde vragen