Ardeens gebraad met mosterdsaus en oude Geuze

Paul Eraly, een man die weet waar hij z’n mosterd haalt!

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Iedereen heeft wel een pot mosterd in huis, niet alleen in België, maar in heel Europa. Het gouden goedje heeft dan ook een rijke geschiedenis. Wist je dat mosterd al door de Romeinen werd gegeten? Vandaag zijn de Duitsers gek op hun ‘Senf’ bij de braadworst en de Zweden op hun wat zoetere variant ‘senap’. Ook bij ons staat mosterd al enkele eeuwen bekend als een echte smaakmaker. Wij gingen op bezoek bij Paul Eraly van Mosterd De Ster, ook wel bekend als Leuvense mosterd, om te ontdekken waarom zijn mosterd al zoveel decennia meegaat en hoe zijn product het tot streekproduct geschopt heeft.

© Vertommen - Paul Eraly van mosterdmakerij De Ster

Mosterd De Ster

De mosterdmakerij werd in 1924 opgericht door de familie Vanderwegen en was generaties langs in hun handen. Omdat er geen opvolger binnen de familie was, kwam het bedrijf in 2013 in handen van de familie Eraly. “Ik kwam eerder toevallig bij De Ster terecht”, vertelt Paul Eraly die samen met zijn twee zoons in het bedrijf stapte. “Toen ze bij De Ster een overnemer zochten, ging ik er een kijkje nemen. Bij het zien van de indrukwekkende  productietechnieken vond ik meteen dat er veel potentieel was. Ik vond de mosterd ook zo goed smaken.” Al snel rijpte bij Paul het idee om het mosterdbedrijf over te nemen samen met zijn al even gepassioneerde zonen en zijn tandartspraktijk te combineren met zijn functie als bedrijfsleider van De Ster.

Hij ging in de leer bij zijn voorganger en kreeg het vak door en door in de vingers. “Ik heb een passie voor smaak. Toen ik nog studeerde, volgde ik een koksopleiding in avondonderwijs. Mijn koksdiploma komt natuurlijk goed van pas.” Pauls leven is er niet rustiger op geworden maar “des te rijker en boeiender door al de smaakbelevingen”. Reeds vroeg in de morgen wordt gestart om tot de late uurtjes door te werken.

Toonzaal © Mosterd De Ster

Een erkend streekproduct

Bij De Ster worden vandaag drie types mosterd gemaakt: de zachte mosterd, de graantjesmosterd (scherp) en de extra scherpe. De zachte mosterd en graantjesmosterd zijn vandaag allebei erkend als traditionele streekproducten. Ze zijn het resultaat van een ambachtelijk proces dat al eeuwenlang ongewijzigd is. “We gebruiken slechts 4 ingrediënten: mosterdzaad, zeezout, natuurazijn en water. We verwerken deze ingrediënten nog naar oud recept, puur en met echte molenstenen. We zijn de enigen in België die de mosterd nog op deze manier maken. Door deze bereidingswijze is er geen verhitting en zijn de smaken op hun best.”

mosterdgraantjes © Mosterd De Ster

Het hele proces in handen

Maar Paul is nog niet klaar met zijn project en werkt aan nieuwe ideeën. De spreekwoordelijke mosterd haalt hij – zoals zo vaak – bij zijn hobby’s. Paul heeft reeds geruime tijd een vlierplantage aangelegd en wie weet wat daar nog allemaal kan verwezenlijkt worden in combinatie met mosterd. Paul vertelt dat vlier het potentieel heeft om een unieke zoete en zachte smaak toe te voegen aan de mosterd.

Daarnaast startte Paul in samenwerking met het ILVO (Instituut voor Landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek) een project om opnieuw mosterdzaden te gaan zaaien in België. “We vinden het belangrijk dat we onze basisingrediënten hier kunnen laten groeien en het hele productieproces zoveel mogelijk in eigen handen hebben.” Paul vertelt dat dit een dynamiek is die ook op andere plaatsen aan de gang is. “Je ziet dat ook gebeuren bij Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel die vandaag bezig is met het kweken van de eigen hop en oude tarwesoorten.”  En met resultaat want Brouwerij 3 Fonteinen brouwt de wereldvermaarde Oude Geuze, een ander traditioneel erkend streekproduct.

Ging jij aan de slag met mosterd De Ster?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Beeldmateriaal

Beeld Paul Eraly van mosterdmakerij De Ster - © Vertommen
Beelden mosterd © Mosterd De Ster