Zijn champignons volwaardige vleesvervangers?

Zijn champignons volwaardige vleesvervangers?

Voedingsinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Op dagen dat je geen vlees eet, is het belangrijk dat je toch de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die je doorgaans uit vlees haalt. Volwaardige vleesvervangers zijn voedingsmiddelen die voldoende eiwitten van goede kwaliteit, ijzer, vitamine B1 en/of B12 aanleveren. Champignons worden vaak ingezet als vleesvervanger. Maar zijn champignons eigenlijk wel volwaardige vleesvervangers?

Zitten er veel eiwitten in champignons?

Champignons worden soms als goede vleesvervanger bestempeld omwille van hun eiwitgehalte. Champignons bevatten ongeveer 2 gram eiwitten per 100 gram. Dat is vergelijkbaar met het eiwitgehalte van broccoli, prinsessenbonen en bloemkool. In vergelijking met andere groenten zoals wortel, komkommer, tomaat of paprika is dat dus bijna dubbel zoveel. Vlees bevat met ongeveer 20 gram eiwitten per 100 gram wel bijna tien keer zoveel eiwitten als champignons. Een portie champignons (300 gram) brengt dus in vergelijking met een portie vlees (100 gram) amper half zoveel eiwitten aan.

Cloud eggs met gebakken spinazie, tomaat en champignons

Brengen champignons ook vitamine B12 aan?

Vitamine B12 wordt wel eens gezien als moeilijkst vervangbare voedingsstof. Het is een essentiële vitamine voor de vorming van rode bloedcellen en de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Vitamine B12 vind je enkel terug in dierlijke producten zoals schelpdieren, vlees, vis, kaas, melk en eieren. Waar vlees dus een goede bron van vitamine B12 is, zit er geen vitamine B12 in champignons. Champignons zijn wel een goede bron van andere essentiële vitaminen zoals vitamine B2, B3 en foliumzuur.

Zijn champignons een goede bron van ijzer?

Het ijzergehalte in champignons is laag. Met een portie champignons (300 gram) dek je slechts 4 % van de dagelijkse behoefte aan ijzer. Bovendien is het ijzer in een minder goed opneembare vorm aanwezig, net zoals in groenten, graanproducten, peulvruchten, noten en zaden. Champignons kunnen als vleesvervanger de ijzerbehoefte onvoldoende dekken. Maar eet je gevarieerd en evenwichtig en schakel je voldoende ijzerhoudende voedingsmiddelen in, dan krijgt je lichaam in principe voldoende ijzer binnen.

Conclusie: zijn champignons volwaardige vleesvervangers?

Neen, champignons zijn geen volwaardige vleesvervanger. Een volwaardige vleesvervanger brengt voldoende eiwitten van goede kwaliteit aan. Champignons leveren te weinig eiwitten om een volwaardige vleesvervanger te zijn. Daarnaast is de eiwitkwaliteit in champignons te laag in vergelijking met dierlijke eiwitten. Champignons als vleesvervanger brengen geen vitamine B12 en te weinig ijzer aan. Champignons moeten dus vooral worden gewaardeerd omwille van hun kwaliteiten als groente en niet als volwaardige vleesvervanger.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Probeerde jij een van onze recepten? Of ken je nog een gerecht of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!